Sneeuw op het voetpad

Dinsdagochtend verwacht het KMI de eerste echte sneeuwval van deze winter. Neem dus zeker je voorzorgen om het voetpad sneeuwvrij te houden. Bijna alle gemeenten hebben een verplichting opgenomen in hun politiereglement dat de inwoners oplegt hoe ze het voetpad voor hun woning of voor hun stuk grond sneeuw- of ijsvrij kunnen maken en houden. Bij niet naleving van het reglement kan de gemeente sancties tot 250 euro opleggen. Callant Verzekeringen geeft alvast enkele tips.

Het denkbeeld dat een familiale verzekering altijd tussenkomt wanneer een wandelaar uitglijdt op het voetpad aan uw woning is een grote misvatting. Een familiale verzekering verzekert de burgerlijke aansprakelijkheid met dien verstande dat je de eerste 250 euro uit eigen zak moet betalen. De familiale verzekering zal niet tussenkomen wanneer er sprake is van een zware fout. Bijvoorbeeld als je pertinent weigert om je stoep sneeuw- en ijsvrij te maken.

Moet ik dan 24/24u paraat staan?

Normaliter geldt de verplichting tussen zonsopgang en 20u00. We raden hierbij aan om het gemeentereglement te lezen. Niet iedere gemeente heeft hetzelfde reglement. Het ijsvrij maken van een voetpad doe je best met strooizout (niet in elke gemeente toegelaten, want strooizout kan schadelijk zijn voor de natuur) of keukenzout. Als je ijzel of sneeuw verwacht, kan je al preventief zout op de stoep gooien. Dit helpt nadien bij het ruimen.

Hoe dan ook, na het ruimen en strooien van zout of zand, moet er minimaal één meter wandelbreedte vrijgehouden worden.

Veeg bij het ruimen de opgeruimde sneeuw zeker niet op de openbare weg. Ophopingen op straat kunnen voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen waarbij de zwakke gebruiker, zeker de fietser, wel eens het slachtoffer kan zijn. In dit geval, komt je burgerlijke aansprakelijkheid weer in het gedrang en moet er beroep worden gedaan op de familiale verzekering.

Wat als ik in een appartement woon?

In principe zijn het de inwoners van het gelijkvloers die de sneeuw moeten ruimen, tenzij er andere afspraken gemaakt zijn tussen de inwoners van het appartementsgebouw. Ook de eigenaars van een stuk braakliggend grond of een huis, die al maanden te huur staat, moeten er voor zorgen dat het voetpad sneeuw- of ijsvrij gehouden wordt.

Terug naar overzicht