Is het zinvol om aan pensioensparen te doen?

5 maart 2022 | Leven

Is het zinvol om aan pensioensparen te doen? Ons antwoord is hier overduidelijk ‘ja’. En we hebben hier 3 goede redenen voor.

Een eerste reden is dat het bijeen gespaard kapitaal nodig is om wat extra marge te hebben wanneer u op pensioen gaat.  In een studie van NN bij 1.025 Belgen, is er volgens de respondenten een maandelijks wettelijk pensioen nodig van 1.800 euro netto. Om een luxueus leven te kunnen leiden stijgt dit bedrag naar 3.000 euro. Om te vermijden dat iemand in armoede belandt, is er volgens de Belgen 1.000 euro per maand nodig. Voor de essentiële zaken stijgt dat naar 1.200 euro. Het gemiddelde van het bedrag dat de Belgen opgeven om een comfortabel leven te leiden en dat om essentiële zaken te kunnen betalen, is net 1.500 euro. Dat is het bedrag dat de overheid nastreeft als minimumpensioen na een volledige carrière.

Begin 2020 kreeg een werknemer gemiddeld een bruto pensioen van 1.311,79 euro als man en 1.024,81 euro als vrouw. Met andere woorden, er bestaat zeker en vast nog een ’gap’ tussen wat men nodig heeft en wat men van de overheid krijgt. En daar brengt het pensioensparen enigszins soelaas.

De belastingvriendelijkheid

Een tweede reden is de belastingvriendelijkheid. De gestorte premies zijn tot 30 procent fiscaal aftrekbaar en op het einde van de rit is er een gunstige fiscale afhandeling. Dankzij het pensioensparen betaalt u elk jaar tot 317,50 euro minder belastingen per persoon. Op het einde van de rit is er een anticipatieve belasting van 8% op het gespaard kapitaal. Bovendien is het pensioensparen te combineren met andere fiscaalvriendelijke formules zoals het langetermijnsparen en het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ). Wie hier de juiste formules uitzoekt kan als gezin of zelfstandige enkele duizenden euro’s belastingen besparen.

Alternatief voor het spaarboekje

Een tenslotte – een derde reden – is het pensioensparen een alternatief voor het geld op het spaarboekje, dat door de torenhoge inflatie van de laatste maanden, in waarde vermindert. 1 op de 10 Belgen kiest voor een pensioensparen gekoppeld aan beleggingsfondsen (tak23). In dit geval kan je de premies het best maandelijks storten, aangezien het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen die op elk moment in waarde kunnen stijgen of dalen. Een gespreide betaling in verschillende sectoren is hier het advies.

Conclusie: het is inderdaad zinvol om aan pensioensparen te doen. Wel één belangrijke tip: hoe vroeger u er aan begint, hoe beter. Aarzel dus niet om contact op te nemen met ons kantoor voor meer info. Vraag een gesprek.

Bron: NN