Voor 4 op 10 bedrijven is cybercriminaliteit het grootste veiligheidsprobleem

17 februari 2022 | Cyber

Naast een brandverzekering voor uw gebouwen en de omnium voor uw bedrijfsvoertuigen, dient ook een cyberverzekering idealiter tot het basisverzekeringspakket van elke onderneming te behoren.

Dat blijkt nogmaals uit de Veiligheidsbarometer van VIAS.

VIAS organiseerde in 2021 bij 252 Nederlands- en Franstalige ondernemingen uit verschillende sectoren een bevraging.

Enkele vaststellingen:

  • 43% van de deelnemende ondernemingen werd in de 12 maanden voorafgaand aan de studie slachtoffer van één of meerdere vormen van cybercriminaliteit. Dat gaat van illegale toegang tot IT-systemen door bijvoorbeeld hacking of phishing tot een tussenkomst in data of systemen door middel van virussen. Ook cyberafpersing en bedrijfsspionage worden gemeld.
  • 84% van de bedrijven vindt IT-beveiliging belangrijk in de onderneming, Slechts 52% antwoordt positief op de vraag of de onderneming een specifiek veiligheidsbeleid op IT-niveau heeft.
  • Een nieuw en groeiend fenomeen zijn laster/lasterlijke uitlatingen tegen ondernemingen via de sociale media. 27% van de organisaties krijgt er mee te maken. Dit fenomeen is erg moeilijk onder controle te krijgen omdat objectieve en waarheidsgetrouwe informatie niet altijd makkelijk voorhanden is. Een goede (crisis) communicatie op basis van feiten is op dat vlak belangrijk.
  • De veiligheidsbarometer toont aan dat ondernemingen die slachtoffer werden van een crimineel feit de dader ervan in 24% van de gevallen kenden. Het gaat vaak om een werknemer van de onderneming zelf, een contractor of een interim.

Wat als u…

uw bedrijf wil wapenen tegen de zware financiële gevolgen van een cyberincident? Naast een goed doordacht preventie- en actieplan sluit u best een cyberverzekering af. Want het laatste wat u wil, is dat u ICT-infrastructuur gehackt wordt en uw bedrijfs- of klantgegevens in de verkeerde handen terecht komen. Ons kantoor staat u met raad en daad bij.

Cyberverzekering sluit u niet af met drie muisklikken

Een cyberverzekering afsluiten vergt maatwerk en inzicht in de belangrijkste risico’s teneinde correct te bepalen welk type schade het best wordt afgedekt.

De goede cyberverzekering geeft dekking op volgende niveaus: de aansprakelijkheid voor schade aan derden, de eigen schade (waaronder bedrijfsschade) en bijstand in het geval van een cyberaanval of inbraak in de computersystemen van de onderneming. Mogelijks is er ook een waarborg rechtsbijstand. Hier moet verder onderzocht worden of de rechtsbijstand al dan niet in een afzonderlijk contract moet verzekerd worden.

Aarzel dus niet om contact op te nemen met ons kantoor. Vraag hier een gesprek!

Bron: VIAS