Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Contacteer uw makelaar
Betaal minder bedrijfsbelasting
Ontvang een hoger pensioen
Voordelige extra waarborgen
Persoonlijk 360° actieplan

Ondernemer? Denk tijdig aan uw pensioen

Ook u weet: een pensioen uit de Belgische schatkist is meestal verre van royaal. En al zeker niet na een carrière als zelfstandige. Een extra spaarpotje aanleggen tijdens uw loopbaan is dus geen optie, maar een noodzaak.

Schiet u te laat in actie? Dan dreigt u op uw oude dag ineens uw levensstandaard te moeten aanpassen. En dat terwijl uw uitgaven meestal stijgen na uw pensioen en we met z’n allen steeds langer leven.

Gelukkig zijn er vandaag heel wat oplossingen om dat scenario te vermijden. Een Individuele Pensioentoezegging of IPT is daar een mooi voorbeeld van.

Callant Financieel Advies

Wat is een Individuele Pensioentoezegging (IPT)?

Met een IPT of Individuele Pensioentoezegging spaart u als ondernemer voor een aanvullend pensioen, op een fiscaal zeer interessante manier. Een IPT maakt vaak deel uit van een breder pensioenplan, met onder meer een Vrij Aanvullend Pensioen (VAPZ), pensioensparen of langetermijnsparen.

Wie kan een IPT-contract afsluiten?

U kunt een IPT afsluiten als enige zaakvoerder van een vennootschap, of met meerdere zaakvoerders samen. Een Individuele Pensioentoezegging wordt daardoor wel eens de ‘groepsverzekering van de zelfstandigen’ genoemd. Toch is geen enkele zaakvoerder in uw bedrijf verplicht om toe te treden.

Een zelfstandige die niet via een vennootschap werkt, kan geen IPT afsluiten maar wel een VAPZ en een POZ.

Hoeveel kan ik sparen tot mijn pensioen?

Voor elk IPT-contract geldt dat uw premie binnen de 80%-regel moet vallen.

Dat betekent dat het wettelijk en het aanvullend pensioen samen niet hoger mogen zijn dan 80% van uw laatste brutojaarloon. Wel mag er rekening gehouden worden met de ruimte die vanuit het verleden nog beschikbaar is. Dat vergt een heleboel cijferwerk. Onze experts ondersteunen u graag.

Ontvang vrijblijvend advies

De voordelen van een IPT

Uw pensioenpremies worden betaald door uw vennootschap, die ze voor 100% kan inbrengen als beroepskost.

U geniet als zaakvoerder van een hoger pensioen. Tegelijk betaalt u minder belastingen met uw vennootschap.

U blijft op elk moment de begunstigde van uw contract. Ook in geval van een faillissement, vereffening of uw ontslag als zaakvoerder.

In geval van overlijden worden de reserves die u hebt opgebouwd, uitgekeerd aan de door u aangeduide begunstigden.

Tijdens uw loopbaan hebben uw pensioenpremies geen invloed op uw belastingaangifte.

Plant u een investering in onroerend goed? Dan kunt u nog voor uw pensioendatum een voorschot laten uitkeren.

U kiest uit een verzekeringsrekening Tak 21 (vaste rentevoet), Tak 23 (variabele rentevoet) of een combinatie van de twee.

Een persoonlijk actieplan voor uw pensioen

Beschikt u vandaag nog niet over een optimaal pensioenplan?

Dan hoeft u niet te wanhopen. In het kader van een IPT kunt u nog een backservice onderschrijven: een financiële inhaalbeweging waarmee u fiscale ruimte uit het verleden kunt goedmaken met een eenmalige of terugkerende premie. Bij een VAPZ is een backservice niet mogelijk.

Ons advies? Wacht niet tot het te laat is.

Tien jaar voor uw pensioen is het vaak moeilijk om het tij nog te keren. Wij brengen alle problemen voor u in kaart en gieten de juiste oplossingen in een persoonlijk actieplan. Waar staat u vandaag en wat is uw voorlopige eindbestemming? En wat zijn uw opties?

Onze experts geven helder advies

Wacht niet met een IPT tot u grijze haren krijgt

Leg vandaag al de basis voor een comfortabele oude dag.

Wat zijn aanvullende waarborgen?

In veel gevallen is het aan te raden om uw IPT uit te breiden met enkele aanvullende waarborgen. De premies zijn namelijk voordeliger dan wanneer u deze dekkingen apart afsluit. De premies voor deze dekkingen zijn aftrekbaar in de vennootschap. Wel bouwt u er geen extra pensioenkapitaal mee op.

Onmisbaar voor elke zelfstandige of bedrijfsleider. In geval van arbeidsongeschiktheid na ziekte of een ongeval ontvangt u een uitkering. Daarbovenop spaart uw verzekeraar in uw plaats verder voor uw pensioen.

Laat uw zaak sparen voor uw pensioen

Een hoger pensioen voor u
Minder belastingen voor uw zaak
Een pensioenplan vanuit 360° perspectief
Ontdek uw mogelijkheden

Daarom kiest ook u voor Callant

Als ondernemer zorgt u best op eigen houtje voor een appeltje voor de dorst. Het juiste advies is daarbij cruciaal. Wij focussen niet op één oplossing, maar leveren u een persoonlijk actieplan af voor een zorgeloos pensioen.

Een team van gespecialiseerde experts ondersteunt u van A tot Z met helder financieel advies. Ga gerust voluit met uw zaak, wij doen de rest.

Veelgestelde vragen

Zowel een IPT als een VAPZ hebben elk hun specifieke voordelen. Bij een IPT is het uw vennootschap die de premies betaalt. De maandelijkse premie van een VAPZ betaalt u met persoonlijke bijdragen. Omwille van het dubbele voordeel is een combinatie van de twee meestal de beste oplossing.

Samenwerken?

Geïnteresseerd in een introductie en een mogelijke samenwerking? Registreer uw e-mailadres en ontvang een uitnodiging voor één van onze events of seminaries om met elkaar kennis te maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.