Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw VAPZ via Mijn Callant.

Contacteer uw makelaar
Bouw aan een extra pensioen
Krijg uw premie tot 64% terug
Al vanaf 30 euro per maand
Persoonlijk 360° actieplan

VAPZ: de ruggengraat van uw pensioenplan

Dat uw wettelijke pensioenuitkering geen ticket naar de zon is, hebt u als zelfstandige wel al begrepen. Maar hebt u ook al de juiste maatregelen genomen?

Met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, kortweg VAPZ, bouwt u op een voordelige manier aan een mooie spaarpot voor later.

De premies die u stort in uw pensioenplan zijn volledig fiscaal aftrekbaar. Naargelang uw inkomen, geniet u daardoor van een belastingverlaging tot 64%. Als gevolg betaalt u ook minder sociale bijdragen.

Elke zelfstandige kan een VAPZ afsluiten, ook als u zelfstandige in bijberoep bent. De dag van uw pensioen ontvangt u het gespaarde bedrag plus een gewaarborgde rente, eventueel aangevuld met een winstdeelname.

Advies nodig bij uw pensioenplan?
Een team van financiële experts staat voor u klaar.

Contacteer ons

Callant Financieel Advies

Wat zijn de voordelen van een VAPZ?

Flexibele spaarformule. U bepaalt zelf het bedrag van de premie, hoe vaak u stort en wanneer u dat doet. Sparen binnen een VAPZ kan al vanaf 30 euro per maand.

Fiscaal voordeel

Voorschot voor vastgoed. Wenst u tijdens de loop van uw pensioenplan te investeren in vastgoed? Dan is het mogelijk om een voorschot op te vragen.

Twee formules: VAPZ en sociaal VAPZ

VAPZ

Een VAPZ is een standaard spaarcontract Tak-21. De premie die u elke maand stort, gaat integraal naar de opbouw van uw pensioenkapitaal. U kunt maximaal 8,17% van uw geherwaardeerd netto belastbaar beroepsinkomen storten, met een jaarlijks maximumbedrag van 3.302,77 euro.

Sociaal VAPZ

Met een sociaal VAPZ spaart u tot 15% meer, waarvan 10% naar een solidariteitsfonds gaat. U en uw gezin genieten zo ook van financiële bescherming bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit of moederschap. U kunt jaarlijks 9,4% van uw netto belastbaar inkomen storten, tot 3.800,01 euro.

Omdat uw dekking uitgebreider is en u meer kunt sparen, geniet u met een sociaal VAPZ van een groter fiscaal voordeel. Bovendien bouwt u 5% meer pensioenkapitaal op. Ook is het vaak interessanter om een sociaal VAPZ af te sluiten dan om een aparte verzekering invaliditeit of overlijden af te sluiten.

VAPZ of sociaal VAPZ?

Twijfel niet en vraag meteen advies aan een financieel expert.

Wat zijn aanvullende waarborgen?

Binnen een VAPZ is het perfect mogelijk om ook een waarborg overlijden, arbeidsongeschiktheid of arbeidsongevallen te integreren.

Of dat ook een goed idee is, hangt af van uw bedrijfsvorm. Werkt u met een vennootschap? Dan koppelt u deze beter aan uw IPT. Hebt u een eenmanszaak? Dan is een aanvullende waarborg meestal wél voordeliger.

Onmisbaar voor elke zelfstandige of bedrijfsleider. In geval van tijdelijke of blijvende invaliditeit ontvangt u maandelijks een extra uitkering. Ingeval de bijkomende waarborg ‘premievrijstelling’ wordt onderschreven, spaart uw verzekeraar in uw plaats verder voor uw pensioen.

Wat zijn de verschillen tussen een VAPZ en IPT?

De premies voor een VAPZ betaalt u met persoonlijke bijdragen en dus met uw loon, uitgekeerd door uw vennootschap. Bij een IPT is het uw onderneming die de premies betaalt. In beide gevallen zijn de premies volledig fiscaal aftrekbaar en geniet u van sociale voordelen.

Leg de basis voor een zorgeloos pensioen

Recupereer tot 64% van uw premie
Betaal minder sociale bijdragen
Een 360° Callant-pensioenplan
Contacteer ons

Daarom kiest u voor Callant

Als ondernemer denkt u beter vandaag dan morgen aan een goed pensioen. Samen met u werken we een persoonlijk actieplan op maat uit.

Een team van gespecialiseerde experts ondersteunt u van A tot Z met helder financieel advies. Ga gerust voluit met uw zaak, wij doen de rest.

Veelgestelde vragen

De premie die u stort, mag u voor 100% inbrengen als beroepskost op de bovenste belastingschijf. Aan het eind van het jaar krijgt u op die manier tot 64% van uw premie terug, in de vorm van een korting op uw belastingen.

Samenwerken?

Geïnteresseerd in een introductie en een mogelijke samenwerking? Registreer uw e-mailadres en ontvang een uitnodiging voor één van onze events of seminaries om met elkaar kennis te maken.

Toestemming*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.