Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Raadpleeg de polisvoorwaarden van deze verzekering via Mijn Callant.

Contacteer uw makelaar
Voor KMO’s zonder vennootschap
Ideaal in combinatie met VAPZ
Belastingvoordeel van 30%
U beslist zelf hoeveel u spaart

Waarom een POZ afsluiten als zelfstandige?

Als zelfstandige zonder vennootschap had u vroeger maar weinig mogelijkheden om op een fiscaalvriendelijke manier te sparen voor een extra pensioen. De ‘Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen’ (POZ) maakt daar sinds 2018 een einde aan. In combinatie met een VAPZ, brengt u met een POZ uw pensioen op dezelfde hoogte als dat van een werknemer.

Callant Financieel Advies

Voor wie is deze vorm van pensioensparen bedoeld?

Elke zelfstandige kan een POZ afsluiten. Eenmanszaken, maar ook vrije beroepen, meewerkende echtgenoten of zelfstandige helpers. POZ komt voornamelijk in beeld wanneer u aan uw spaarplafond zit voor andere spaarformules zoals VAPZ, pensioensparen of langetermijnsparen, maar u toch nog financiële ruimte hebt om een extra tandje bij te steken.

Hoeveel fiscaal voordeel levert POZ op?

Elke premie die u stort, is voor 30% aftrekbaar in uw personenbelasting. U kiest zelf hoeveel u stort, zolang u rekening houdt met de 80%-regel. Dat betekent dat het bedrag van uw wettelijk en aanvullend pensioen samen niet hoger mag zijn dan 80% van uw bruto belastbaar inkomen tijdens uw loopbaan. Die berekening is vaak een hele klus. Wij helpen u er graag mee.

Op welke manier kan ik mijn spaargeld beleggen?

De nettopremies kunnen belegd worden via een Tak 21-spaarrekening met een gewaarborgde intrestvoet en/of een Tak 23-spaarfonds met een variabel rendement. Wij helpen u om de ideale balans te vinden op basis van uw beleggingsprofiel. Voor Tak 23-beleggingsfondsen hebt u de keuze uit verschillende fondsen die hoofdzakelijk beleggen in aandelen en/of obligaties.

Vraag vrijblijvend advies

Alle voordelen van een POZ

De premies die u stort in uw POZ zijn 30% aftrekbaar. Daardoor betaalt u minder personenbelasting en daalt ook uw gemeentebelasting.

Breng uw pensioen als zelfstandige op niveau

Vul uw VAPZ aan met een POZ en doe nog meer fiscaal voordeel.

Wat zijn aanvullende waarborgen van een POZ?

Bescherm uzelf aanvullend tegen inkomensverlies bij tijdelijke of blijvende invaliditeit. Indien u als zelfstandige arbeidsongeschikt wordt, betaalt de verzekeraar u een maandelijkse rente als vervangingsinkomen. U kiest zelf de verzekerde rente. De uitgekeerde rente wordt o.m. bepaald door het aantal dagen arbeidsongeschiktheid, de graad ervan en de gekozen wachttijd. De jaarrente bedraagt max. 80% van het gemiddelde netto belastbaar inkomen.

Daarom kiest u voor Callant

U slaapt nog zo gerust als u weet dat uw pensioen als zelfstandige goed geregeld is. Bij Callant bouwt u op een team van financiële specialisten. Met kennis van zaken helpen we u als zelfstandige om de beste beslissingen te nemen richting een volwaardig pensioen. Ga dus voluit, wij doen de rest.

Tak 21-spaarverzekering, Tak 23-pensioenfonds of een combinatie van de twee? Wij bieden u objectief advies en een oplossing die perfect bij u past.

Leg nu de basis voor een volwaardig pensioen

Recupereer 30% van uw premie
Aanvullende waarborgen
Een pensioenplan vanuit 360° perspectief
Contacteer ons

Veelgestelde vragen

Op de premies die u betaalt, ontvangt u een belastingvermindering van 30%, op voorwaarde dat u de 80%-regel (zie boven) niet overschrijdt. Bij de uitbetaling van het eindkapitaal naar aanleiding van overlijden of wettelijk pensioen profiteert u van een gunstige inkomstenbelasting van 10%.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van belangrijk verzekeringsnieuws? Registreer uw e-mailadres en ontvang uitnodigingen voor onze seminaries.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.