Pensioensparen

Raadpleeg de voorwaarden van uw verzekeringspolis via Mijn Callant.

Contacteer uw makelaar
Spaar voor een extra pensioen
Een 360° pensioenplan
Tot 30% fiscaal aftrekbaar
Al vanaf 30 euro per maand

Spaar fiscaal voordelig voor een extra pensioen

Maakte u al eens een simulatie van uw pensioen? Dat viel ongetwijfeld tegen. Gelukkig kan elke volwassen Belg jonger dan 65 jaar beslissen om zelf een verzekering pensioensparen af te sluiten. Sterker nog: iedereen zou het moeten doen om zijn levensstandaard ook in de toekomst te beschermen. Daarom begint u beter vandaag dan morgen met pensioensparen.

Waarom? Pensioensparen is zeer eenvoudig, kan al vanaf 30 euro per maand en biedt u een aantal interessante fiscale voordelen. Hoeveel en wanneer u stort, beslist u zelf. Bovendien kunt u jaarlijks het bedrag van de premie herzien. Een contract pensioensparen loopt minimaal 10 jaar. Om een polis af te sluiten, moet u minstens 18 jaar oud zijn en jonger dan 65 jaar.

Callant Financieel Advies

Welke fiscale voordelen biedt pensioensparen?

De belastingkorting die u ontvangt, hangt af van hoeveel u precies spaart.

  • U spaart tot 990 euro per jaar? Dan geniet u van 30% belastingvoordeel. Dat komt neer op 297 euro per jaar.
  • U spaart tot 1.270 euro per jaar? Dan krijgt u een belastingvoordeel van 25%. Dat komt neer op 317,50 euro per jaar.

Voor een gezin kan het fiscaal voordeel dus oplopen tot 635 euro per jaar. Al vanaf de eerstvolgende belastingbrief geniet u van een belastingvermindering.

Tip: breng uw schuldsaldoverzekering in mindering

​Als u de premies voor uw schuldsaldoverzekering niet in mindering brengt in het kader van een belastingvoordeel, kunt u ze wel onderbrengen in de fiscale korf van uw pensioensparen en op die manier toch van een fiscaal voordeel genieten. U hebt alleen een attest van uw verzekeraar nodig.

Verzekering pensioensparen Tak 21 of Tak 23?

Tak 21 spaarrekening of Tak 23 spaarfonds? Bij een spaarverzekering Tak 21 geniet u een gewaarborgde rentevoet. Een Tak 23-spaarfonds heeft een variabele intrestvoet en houdt dus iets meer risico in. Ook een combinatie is mogelijk, om zo het risico optimaal te spreiden op de lange termijn.

Bij beide vormen van pensioensparen wordt het kapitaal uitbetaald op de eerste dag van uw pensioen gaat. U betaalt een eindbelasting van 8%. Die bent u verschuldigd op uw 60e verjaardag. Indien u pas start met pensioensparen vanaf 55 jaar, dan moet u deze belasting na 10 jaar betalen.

Voordelen van een pensioenspaarrekening Tak 21

Een pensioenspaarrekening (tak 21) is ideale oplossing voor wie maximale zekerheid wil en tegelijk van fiscale voordelen wil genieten.

Op elke storting die u uitvoert, ontvangt u op het eind van uw contract een vaste, gegarandeerde rente.

Wat zijn de nadelen?

  • Potentieel lager rendement dan een Tak 23-spaarfonds

Voordelen van een pensioenspaarfonds Tak 23

Een pensioenspaarfonds (Tak 23) heeft een variabele intrestvoet en houdt daardoor iets meer risico’s in, maar kan wel een hoger rendement opleveren.

Door uw kapitaal en/of rente te beleggen in een fonds, kunt een hoger rendement halen uit uw spaargeld.

Wat zijn de nadelen?

  • Het rendement kan onderhevig zijn aan schommelingen
  • Een polis Tak 23 biedt geen gewaarborgd rendement of kapitaal
  • Gebonden aan een einddatum waarna verplicht op te nemen

Laat uw pensioen niet aan de overheid over

Spaar al vanaf 30 euro per maand voor een appeltje voor de dorst.

Een brede kijk op pensioensparen

Wij maken voor een toekomstsimulatie en stellen u gerichte oplossingen voor op uw pensioenkapitaal te optimaliseren. Afhankelijk van uw situatie kan dat pensioensparen zijn, maar evengoed een langetermijnsparen, IPT, VAPZ. Wij geven u inzicht in de mogelijkheden en helder advies over de beste keuze voor uw situatie.

Meer over financieel advies

Daarom kiest u voor Callant

Met kennis van zaken en correct advies helpen we u om een mooie pensioenspaarpot op te bouwen. Aan de hand van een objectieve analyse brengen we alle problemen in kaart. Daarna reiken we u concrete oplossingen aan binnen een persoonlijk actieplan. Ga dus gerust voluit. Wij doen de rest.

Een team van gespecialiseerde experts ondersteunt u van a tot z met helder advies. Ga dus gerust voluit. Wij doen de rest.

Wacht er niet mee tot u kleinkinderen hebt

Vaste of variabele rentevoet
Al vanaf 30 euro per maand
Gratis premievergelijking
Contacteer ons

Veelgestelde vragen

Een verzekeringspolis tak 21 heeft een vaste, gewaarborgde intrestvoet. Bij een polis tak 23 hangt het rendement van uw spaargeld af van de resultaten van een (of meerdere) beleggingsfonds(en). Het rendement kan dus hoger liggen dan bij een tak 21-verzekering, maar ook lager of zelfs negatief.

Vind de juiste oplossing voor uw risico’s?

Ontdek ons ruime aanbod aan verzekeringen. Als onafhankelijke makelaar verzekeren wij op maat.

De juiste verzekering vinden