Tips om goed verzekerd en zorgeloos op vakantie te trekken

19 juni 2022 | Familie

Na meer dan 2 jaar corona willen heel wat mensen hun valies pakken en op reis gaan. Velen hebben intussen al geboekt om samen met de familie en vrienden nog eens van een echte vakantie te kunnen genieten. Lees toch alvast deze tips om goed verzekerd op vakantie te vertrekken.

Gelukkig dekken de courante verzekeringen ook de ongevallen tijdens uw vakantie:

  • de familiale verzekering vergoedt de schade wanneer één van uw gezinsleden schade berokkent aan een derde, zelfs in het buitenland;
  • uw woonverzekering breidt haar dekking uit voor een gehuurd woonverblijf;
  • de hospitalisatieverzekering komt tussen wanneer u in het buitenland gehospitaliseerd wordt;
  • uw autoverzekering is geldig in de landen die vermeld staan op de ‘witte’ of ‘groene kaart, …;

Met andere woorden, u hebt al heel wat met uw bestaande verzekeringen.

Niettemin raden we u toch aan om een reisbijstandsverzekering af te sluiten als u er nog geen hebt. Deze komt tussen wanneer u bijvoorbeeld tijdens uw reis door een ongeval of een ziekte moet gerepatrieerd worden of met spoed naar huis moet komen omdat er een naaste overleden is. Ze komt ook tussen omdat de reis om één of andere reden moet geannuleerd worden, bv. een herexamen van kindlief gooit roet in het eten en daardoor kan de reis niet doorgaan.

Wat als u met de auto vertrekt en u hebt pech onderweg of u bent betrokken in een auto-ongeval? Dan kan u beroep doen op een pechverzekering. De waarborgen van deze verzekering kunnen zeer breed zijn. Van de terbeschikkingstelling van een vervangwagen (zelfs om de reis in het buitenland verder te zetten) tot de terugbetaling van het hotel wanneer de herstelling te lang zou duren. De pechverzekering kan afgesloten worden in een afzonderlijk contract of als extra waarborg in de autoverzekering. Dikwijls voorziet men in de reisbijstandsverzekering ook het luik ‘bijstand auto’.

Geef dieven de kans niet om in te breken

Terwijl u op vakantie bent, doet u er best alles aan om dieven in uw woning geen kans te geven. U kan heel wat doen om diefstallen te voorkomen, zoals bijvoorbeeld:

  • het installeren van een efficiënte alarminstallatie;
  • zorgen dat uw adresgegevens niet zichtbaar zijn. Noch op een sleutelbos, noch op de valiezen. Zelfs op de bagageband in de luchthaven zijn er ‘toeschouwers’ die slechte bedoelingen hebben;
  • tijdens uw vakantie niet te actief zijn op de sociale media. Een romantisch beeldje in Frankrijk kan zeer mooi zijn, maar potentiële dieven kijken ook mee;
  • niet op uw automatisch antwoordapparaat zeggen dat u op vakantie bent;
  • ervoor zorgen dat alle ramen en deuren gesloten zijn;
  • aan de buren of familie vragen om regelmatig een kijkje te komen nemen in uw woning. Zij kunnen de rolluiken eens optrekken of de gordijnen open trekken, zodat een buitenstaander de indruk heeft dat het huis permanent bewoond is. Vraag ook aan uw kennissen om af en toe hun auto op uw oprit te parkeren en uw brievenbus regelmatig leeg te maken.

Als er dan toch nog iets gebeurt, is er nog altijd de waarborg ‘diefstal’ in de woningverzekering die in een schadevergoeding voorziet. De prijs van een diefstalverzekering hangt af van de waarde van de inhoud en de bijzondere voorwerpen die u wenst te verzekeren en ook de ligging van de woning. Het loont de moeite om meer informatie te vragen over een diefstalverzekering als u er nog geen hebt zeker als u binnenkort op vakantie vertrekt. Aarzel niet om met ons kantoor contact op te nemen en vraag een gesprek.