Gebruik uw huidige bakstenen als inbreng voor uw investeringsvastgoed

19 april 2024 | Kredieten

Er zijn meer oplossingen dan problemen, laat ons het daar eerst over eens zijn.

Dit is de insteek en drijfveer van iFinco kredietmakelaars by Callant om dagdagelijks nieuwe producten en kredietmogelijkheden verder te ontwikkelen en in de markt te zetten. Wist u trouwens dat u ook zonder spaargeld een 2de eigendom of investeringseigendom kan verwerven?

Sparen voor een eigen/grotere/nieuwe stek is niet voor iedereen even evident. Onder meer voor alleenstaanden maar ook voor jonge koppels is het zoeken naar een nieuw evenwicht: hogere energie- en voedselprijzen, in combinatie met ideale work/life balance (af en toe een tripje, hobby’s, …). U heeft een voldoende hoog inkomen en een eigendom die (al dan niet) deels of volledig is afbetaald, maar geen eigen inbreng (alleen of met 2) op uw rekening om verder in vastgoed te gaan investeren?

Wat als u uw maandelijkse aflossing van uw krediet toch zou kunnen beschouwen als een onrechtstreekse manier van sparen: geleidelijk aan wordt uw woning een “slapende spaarpot”! En nog meer als u uw eigen bakstenen kan gebruiken als eigen inbreng voor uw toekomstige vastgoedaankoop. Hoezo?!

Wat met de financiering?

Of het nu een vakantiewoning is in eigen land of in het buitenland: u kan de afbetaalde bakstenen gebruiken als eigen inbreng. Dat is dus mooi meegenomen. ‘Wie al plannen had om iets aan te kopen in eigen land, kan misschien nu de koe bij de hoorns vatten’, lacht Mathias. ‘Met een beetje geluk kan u komende zomer nog van uw eigen plekje genieten.’

Over het financiële weet Mathias het volgende: ‘Wie al een eigendom heeft, moet niet per se over eigen middelen beschikken. Zelfs wanneer de hypotheeklening nog loopt. U kan een lopend krediet immers herzien en samenvoegen met een nieuw krediet.’ Het kan ook interessant zijn om de looptijd terug wat te verlengen aan een scherpere rentevoet.

Het verhaal van Yves en Leen

Laten we een en ander verduidelijken met een concrete case: die van Yves en Leen, allebei 40, en de fiere ouders van drie jonge kinderen. Het zijn echt avonturiers en trekken er vaak op uit om er met het hele gezin te gaan wandelen. Hun droom? Een tweede verblijf in de Ardennen, waar ze hun weekends en vakanties kunnen doorbrengen. Een plek, ook, die kan dienen als uitvalsbasis voor de talrijke uitstapjes die ze maken.

‘Yves en Leen lieten hun oog vallen op een woning in de Ardennen. Het prijskaartje bedroeg 250.000 euro. Na een gesprek met hun huisbankier, waren ze ervan overtuigd dat ze hun droom maar beter meteen weer konden opbergen’, vertelt Mathias. ‘Zelfs al hebben ze 30.000 euro spaargeld: voldoende om de kosten te betalen. Het mocht niet baten: hun klassieke bank wilde maximum 80% van de aankoop financieren en de looptijd mocht niet langer zijn dan 20 jaar. In dat scenario zouden Yves en Leen 80.000 euro spaargeld moeten ophoesten en met een maandaflossing van 1.200 euro opgescheept zitten. Het koppel heeft een woning die 450.000 euro waard is, waarvan bij hun thuisbank nog 190.000 euro openstaat. Die hypotheek is goed voor een maandelijkse afbetaling van 1.400 euro. Reken daar nog eens 1.200 euro bij. Dat is pittig natuurlijk.’

De oplossing van iFinco

Mathias zou Mathias niet zijn als hij met zijn iFinco niet met een oplossing op de proppen kwam. Hij raadde Yves en Leen aan om geen spaargeld te investeren, maar daarentegen alles te ontlenen, dus zowel de aankoop als de kosten.

‘Om hun maandelijkse aflossing te laten dalen, namen ze het openstaand bedrag van hun lopende krediet mee op in een nieuw krediet voor het tweede verblijf. Alles samen goed voor een krediet van 470.000 euro’, aldus Mathias. ‘Door deze nieuwe lening een beetje te verlengen op termijn, landen ze op een maandelijkse aflossing van 1.900 euro. Dat is 500 euro minder dan in het scenario van hun grootbank.’

iFinco stelde het paar ook voor om 30% van het krediet op het einde van de termijn te zetten, omdat Yves en Leen op hun pensioenleeftijd allebei een mooie som ontvangen via pensioensparen. Een bedrag dat groot genoeg is om de resterende 30% in te lossen.

‘Door die ingreep eindigden Yves en Leen uiteindelijk met een maandelijkse aflossing van 1.500 euro, maar 300 euro meer dan wat ze nu betalen’, rekent Mathias uit. ‘En vergeet niet dat ze de woning kunnen verhuren als ze dat willen, waardoor ze dus ook nog huurinkomsten kunnen genieten.’ Een echte hefboom op hun inkomsten en dankzij de huurinkomsten betalen ze zelf minder dan wat ze hiervoor betaalden voor 1 woning!

Toch liever naar het buitenland?

Mathias breekt graag een lans voor binnenlands vastgoed, maar hij begrijpt natuurlijk wel dat sommige mensen liever zuiderse oorden opzoeken. ‘Het spreekt vanzelf dat we ook hen kunnen bijstaan met raad en daad, en vooral: de best mogelijke financieringsformule. Let wel: een hypotheek in het buitenland nemen is niet mogelijk. Maar voor wie al een eigendom heeft in België waarop wél een inschrijving kan genomen worden, ligt de droom zeker binnen bereik.’

Vergelijkbare situatie? Vraag vandaag nog een gesprek!

Let op geld lenen kost ook geld

iFinco by Callant is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be

iFinco kredietmakelaars fsma 115954 A

Ondernemingsnummer BE 0652.774.663

Simuleer hier uw krediet

Bereken snel uw kredietvoordeel of start een aanvraag.

Bereken uw krediet