Tak 44-verzekering, het beste van twee werelden

7 april 2022 | Leven

De tak 21-verzekering is een belegging met een gegarandeerd rendement, de tak 23-vezekering is meer risicovol en kan mogelijks meer rendement opbrengen. Een tak 44 is dus een verzekeringsproduct die het beste van beide werelden samenbrengt voor particulieren.

En dat is exact de omschrijving van een tak 44-verzekering. De optelsom van een tak 21-verzekering en een tak 23-verzekering. Dit zijn de twee populairste verzekeringsproducten verzameld in één verzekeringsproduct voor u als particulier.

De verhouding tussen tak 21-verzekering en tak 23-verzekering hangt af van uw risicoprofiel. Bij iemand met een dynamisch risicoprofiel zal de tak 23-verzekering meer gewicht hebben dan bijvoorbeeld bij iemand met een defensief profiel. Tak 21 biedt een gegarandeerd rendement, maar gezien de lage rentes is die laag. Er is wel een kapitaalsgarantie, wat niet het geval is bij een tak 23-verzekering die de markt van de beleggingsfondsen volgt met mogelijks een beter rendement.

Tijdens de duurtijd van het contract kan u de verhouding veranderen. Een deel van de reserves overdragen van bv. tak 23 naar tak 21 is mogelijk. Hierdoor kan u als verzekeringsnemer dus het risico waaraan uw reserve in tak 23 is blootgesteld, verplaatsen richting de veilige tak 21. Een belangrijk voordeel, zeker in tijden van volatiele financiële markten. Er is ook arbitrage mogelijk tussen de verschillende fondsen in de tak 23-verzekering.

Omdat elke verzekeraar zijn eigen voorwaarden heeft, onderzoeken we samen met onze klant goed de voorwaarden in verband met de arbitragemogelijkheden. Zo kijken we na of de arbitrage van tak 23 naar tak 21 mogelijk is en omgekeerd. Sommige verzekeraars bieden gratis arbitrage aan (x aantal per jaar), terwijl anderen vanaf de eerste arbitrage een kost aanrekenen.

De tak 44-formule voor particulieren is mogelijk in de verschillende pensioen- en lange termijnverzekeringen, die van een gunstige fiscaliteit genieten. Voor de fiscus maakt het niet uit hoe de verzekering samengesteld is. Wat de beleggingsverzekeringen betreft, is er geen roerende voorheffing als het contract 8 jaar en 1 dag loopt.

Conclusie: de tak 44-verzekering biedt heel wat flexibiliteit zowel op het vlak van pensioen- en langetermijnsparen als op het vlak van beleggingsverzekeringen. Ze heeft bijvoorbeeld in vergelijking met bancaire producten heel wat voordelen. Voor meer info, vraag een gesprek met onze expert.