Tips om ontspannen op reis te vertrekken

6 juni 2023 | Familie

Op vakantie gaan is een moment om het hele jaar naar uit te kijken en u op te verheugen. Als het eenmaal zo ver is, moet u over veel zaken nadenken wat de nodige stress kan veroorzaken. Stress hoort niet bij een vakantiegevoel, voorkomen dus!

Daarom is het een goed idee om tijdig een reisverzekering af te sluiten als u er nog geen hebt. Deze verzekering vergoedt de extra kosten wanneer één van de familieleden ziek wordt of betrokken geraakt bij een ongeval. In sommige gevallen moet de persoon terug naar België gebracht worden of moet het verblijf worden verlengd, wat extra kosten met zich meebrengt. Ook in het geval van een overlijden van een dicht familielid in België, zorgt deze verzekering ervoor dat u en uw familieleden zonder kosten terug naar België kunnen keren.

Een belangrijke waarborg in de reisverzekering is de annulatieverzekering. Deze kan tussenkomen wanneer de reis om één of andere reden moet geannuleerd worden. Dit omwille van medische redenen (bv. zware ziekte bij een dicht familielid), professionele redenen (bv. verlies van job) of familiale redenen (bv. echtscheiding of herexamens bij één van de kinderen).

U kan voor uw gezin een reisverzekering op jaarbasis (interessant voor families en familieleden die veel op reis gaan) of voor een bepaalde periode afsluiten. Wanneer u een polis op jaarbasis afsluit of er al één hebt en u neemt bijvoorbeeld een vriendje of vriendinnetje mee van uw kinderen, kijk dan na of hun ouders een reisverzekering hebben. Zo niet, kan er een tijdelijke verzekering voor hen afgesloten worden.

Gaat u met de auto op reis, overweeg dan om een pechverzekering af te sluiten

Eigenlijk is een pechverzekering een extra verzekering bovenop de autoverzekering voor hulp bij autopech. De gewone autoverzekering zal u namelijk alleen bijstand bieden als u een ongeval hebt. Met een extra waarborg ‘pech’ gebeurt dit zowel bij autopech als bij een ongeval. De pechverzekering kan afgesloten worden in een afzonderlijk contract of als extra waarborg in de autoverzekering. De pechverzekering of ‘bijstand auto’ kan ook verzekerd worden via de reisverzekering.

Andere tips om uw vakantie zo ontspannen mogelijk te maken.

1) De keuze van de vakantiebestemming

Kies een (kalme) plek uit die u reeds (gedeeltelijk) kent. Hiermee vermindert u de stress die gelinkt is aan het onbekende. Terugkeren naar een aangename plek waar u de goede adressen kent, kan een positieve invloed hebben op uw gemoedstoestand.

Vermijd plaatsen waar het te druk is en te eenzame plekken waar u zich snel zal vervelen. Kies dus voor plaatsen met wat afwisseling.

2) De keuze van de vertrekdatum

Niets levert meer stress op dan vast te zitten in ellenlange files op de weg, in een luchthaven of in een station. Vertrek een dag waarop het minder druk is op de weg of in de luchthavens.

3) Een lichtgevulde agenda

Maak een lijstje op van de activiteiten die u graag wil doen maar overlaad uw agenda niet. Als u van plan bent om een streek, een stad of een site te bezoeken, hoeft u niet bezorgd te zijn als u niet alles bezocht of gezien hebt. Als u de plek leuk vindt, zal u ongetwijfeld een latere gelegenheid vinden om er terug te keren.

4) Koppel u los van het werk

Volgens een enquête van Europ Assistance slaagt één derde van de Belgen er niet in dit te doen tijdens hun vakantie.

5) Neem de tijd om te vertrekken… en om terug te komen

Vertrek niet uitgeput op vakantie na een lange werkdag. Maak uw koffers voldoende lang op voorhand klaar, vertrek tijdig als u een vlucht of de trein moet nemen, las regelmatig een pauze in als u met de wagen rijdt.

Kom niet terug thuis in het holst van de nacht indien u enkele uren later terug op het werk moet verschijnen. Uitgeput terug naar het werk vetrekken is het slechtste wat u kan overkomen.

Bron: Europ Assistance