De student kan zijn aantal gewerkte uren en het saldo van zijn contingent raadplegen door in te loggen op de online-applicatie ‘student@work’.
Zolang u onder de grens van 650 uur blijft, betaalt u een verminderde sociale bijdrage van 2,71%. Wil u toch meer studentenuren doen? Dat mag uiteraard, maar houd er rekening mee dat u dan de normale solidariteitsbijdrage van 13,07% betaalt.
Verplichte arbeidsongevallenverzekering voor jobstudenten:
Als werkgever bent u verplicht om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten voor jobstudenten. Dit is essentieel om zowel uw studenten als uzelf te beschermen tegen ongevallen tijdens de werkuren, inclusief ongevallen tijdens het woon-werkverkeer. Hoe u deze verzekering afsluit, hangt af van uw bestaande situatie: heeft u al een arbeidsongevallenverzekering voor uw vaste werknemers, of moet u er één speciaal voor jobstudenten afsluiten?
Hoe werkt de arbeidsongevallenverzekering voor jobstudenten?
Jobstudenten zijn automatisch meeverzekerd als ze dezelfde functie uitoefenen als uw vaste werknemers en tot dezelfde categorie behoren. Als u een jobstudent aanneemt voor een andere functie dan uw vaste personeel, moet u dit tijdig melden. Op basis van deze informatie kunnen wij het contract aanpassen en ervoor zorgen dat de verzekering arbeidsongevallen in orde is.
Heeft u nog geen arbeidsongevallenverzekering? Dan dient u vooraf contact op te nemen om de verzekering tijdig af te sluiten voordat u studenten in dienst neemt.
Uitzondering voor uitzendkrachten
De verplichting om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten geldt niet wanneer u jobstudenten via een uitzendkantoor in dienst neemt. In dat geval zijn de studenten verzekerd via het uitzendkantoor zelf.
Wat te doen bij schade door een jobstudent?
Als uw jobstudent schade veroorzaakt aan een derde partij tijdens de werkuren, komt uw verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (uitbating) tussen. Jobstudenten worden namelijk als aangestelden beschouwd en gelijkgesteld met reguliere werknemers voor dit soort schadeclaims.
Mag een jobstudent een bedrijfsvoertuig besturen?
Een jobstudent met een geldig rijbewijs mag een bedrijfsvoertuig besturen. Echter, het bezit van een rijbewijs is geen garantie voor ervaring of vaardigheid. Het is belangrijk om de rijervaring van uw jobstudent te verifiëren voordat hij of zij een bedrijfsvoertuig bestuurt.
Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of voor de functie van de jobstudent een attest van rijgeschiktheid of vakbekwaamheid vereist is. Dit geldt bijvoorbeeld voor jobstudenten die ingeschakeld worden voor shuttlediensten of andere specifieke taken.
Neem contact op voor meer Informatie
Heeft u vragen over de verplichte arbeidsongevallenverzekering voor jobstudenten of heeft u hulp nodig bij het afsluiten van de juiste verzekering? Aarzel niet om contact op te nemen met ons kantoor voor deskundig advies en meer informatie.