Langetermijnsparen wordt misschien afgeschaft. Nog snel een contract tekenen?

6 juli 2023 | Leven

Volgens het hervormingsplan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zou het fiscaal voordeel voor langetermijnsparen afgeschaft worden. Vanaf 2024 zou u geen nieuw contract meer kunnen afsluiten. Is het nu voordelig om nog snel een contract voor zo’n product te ondertekenen?

Als het hervormingsplan van minister Van Peteghem wordt ingevoerd (misschien vanaf 1 januari 2024) zou het fiscaal voordeel wel verder lopen voor de contracten die nu zijn ondertekend. Dat lezen we in de vakpers.

Naast het klassieke pensioensparen, heeft het langetermijnsparen heel wat extra troeven. We zetten ze voor u eventjes op een rijtje.

Eerst en vooral is er een fiscaal voordeel. Het bedrag dat u voor het langetermijnsparen fiscaal in mindering mag brengen, hangt af van uw inkomen en bedraagt maximaal 2.350 euro. Het fiscaal voordeel bedraagt 30% van dat bedrag, of maximaal 705 euro. Misschien is het een goed idee om uw belastingbesparing opnieuw te beleggen. We denken hier bijvoorbeeld aan ouders en grootouders die het belastingvoordeel beleggen in een (klein) kindersparen.

Een andere troef is dat u verder kan sparen na uw 65e met fiscaal voordeel. Op uw 60e verjaardag (of op de 10de verjaardag van het contract als het onderschreven werd vanaf 55 jaar) past de overheid een anticipatieve heffing toe (een voorafbetaling op uw verschuldigde belasting op het einde van het contract): die bedraagt 10% voor het langetermijnsparen (8% voor het pensioensparen).

Daarenboven zijn er verschillende formules die rekening houden met uw risicoappetijt. Ofwel kiest u voor een veilige verzekering met kapitaalsgarantie en gegarandeerde rentevoet (tak21), een meer risicovolle verzekering (tak23) of de combinatie van beiden (tak44).

Wenst u meer info over het langetermijnsparen, contacteer ons kantoor en kom in contact met onze specialist Financial Advice.