Maak uw auto winterklaar

17 november 2022 | Immo - Auto

De winter staat voor de deur. Dikwijls gaat dit gepaard met vrieskou met heel wat ongemakken voor de auto. Het is een goed idee om uw voertuig winterklaar te maken. Enkele tips

Batterij auto in goede staat

Bij lage temperaturen werkt de batterij van uw auto minder goed. Bij vriesweer veroorzaakt een versleten batterij daarom al snel startproblemen. Voor de winter toeslaat, laat u dus best uw autobatterij controleren bij uw garage.

Voldoende koelvloeistof

Koelvloeistof beschermt de motor tegen bevriezing. Ga dus na of het koelvloeistofpeil niet onder het minimum gezakt is.

Ruitenwisservloeistof op peil

Ook het peil van de ruitenwisservloeistof kan u best controleren, want ’s winters gebruikt u er meestal meer van. Als het heel koud is, kan deze vloeistof bevriezen op uw voorruit en uw zicht beperken. Kies daarom voor ruitenwisservloeistof met antivries en neem deze fles mee als u langere ritten plant.

Denk aan winterbanden

Winterbanden verhogen uw veiligheid bij nat weer en op besneeuwde of gladde wegen…

Banden in goede staat

Check regelmatig de spanning van uw banden en de diepte van de profielen. De juiste bandenspanning vindt u terug in de handleiding van uw auto. De wettelijke minimumdiepte van zomerbanden bedraagt 1,6 mm, maar in de winter worden profielen van 3 tot 4 mm aangeraden. Banden met een afgesleten profieldiepte vergroten het risico op aquaplaning en verlengen uw remafstand aanzienlijk.

IJskrabber en ruitenontdooier

Wegrijden met te weinig zicht is levensgevaarlijk. Met goed materiaal maakt u snel en gemakkelijk uw autoruiten sneeuw- en ijsvrij. Leg daarom een ijskrabber en een busje ruitenontdooier vooraf klaar in uw auto. Zowel uw voor- en achterruit en de ruiten aan de zijkant moeten worden vrijgemaakt.

Start- en sleepkabels

Leg start- en sleepkabels in uw auto. Zorg er wel voor dat ze geschikt zijn voor uw auto. Ook een zaklamp is geen overbodige luxe.

Bereid u voor op de koude

In de winter is het soms wel even wachten op een bijstandsverlener. Leg daarom een extra deken, een warme winterjas of zelfs een paar extra winterschoenen in uw auto. Neem ook wat te eten en te drinken mee en zorg ervoor dat uw smartphone of gsm opgeladen is voor u vertrekt.

Contacteer uw verzekeringsmakelaar om na te kijken in welke mate u bent verzekerd tegen pech langs de rijweg. Sommige pechverzekeringen komen enkel tussen na een ongeval.

Bron: P&V-groep