Tips om veilig met de fiets naar school te rijden

16 augustus 2022 | Familie

Begin september gaat het nieuwe schooljaar van start. Dat wil zeggen dat heel wat kinderen voor het eerst sinds maanden – en sommigen voor de eerste keer – allemaal op hetzelfde moment per fiets naar school rijden. Dat zorgt voor verkeersdrukte en extra gevaar op de weg. U leest hieronder enkele tips om veilig naar school te fietsen.

– Zorg dat uw kind altijd goed zichtbaar is. Een fluohesje is zeer handig, ook een fluo overtrekje op de rugzak kan de zichtbaarheid gevoelig verbeteren. Fluohesjes met reflecterende stroken zorgen ervoor dat kinderen in het donker tot op 150 meter ver zichtbaar zijn voor aankomende auto’s. Met donkere kleren reikt de zichtbaarheid maar tot 20 meter, met lichte kleren tot op 50 meter.

– Zorg dat de lichten en reflectoren in goede staat zijn.

– Laat uw kind steeds een fietshelm dragen. Een fietshelm dragen verhoogt de veiligheid van de jonge fietser. Een fietshelm vermindert het risico op ernstige hoofdletsels bij een ongeval met meer dan 40%, en op hersenletsels met meer dan 50%.

– Oefen de veiligste route naar school verschillende keren op voorhand uit. Let op: de veiligste route is niet altijd de kortste route. Soms is een iets langere route met minder kruispunten of gevaarlijke punten meer geschikt als reisroute voor jouw kind. Verken de route dan (meermaals) samen op voorhand en bespreek de gevaarlijke punten en maak eventueel precieze afspraken: hier altijd stoppen, daar oversteken, …

– Heb vertrouwen in uw kind, maar laat het pas alleen naar school rijden als het zichzelf daar comfortabel bij voelt. Kan het bijvoorbeeld goed de snelheden inschatten? Kan het zijn arm uitsteken (om af te slaan) en tegelijk zijn evenwicht bewaren?

– Vermijd het dragen van oortjes om naar muziek te luisteren. Het kind hoort het omgevingsgeluid immers veel minder en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen in het verkeer.

Komt de schoolverzekering tussen bij een ongeval op weg van en naar de school?

De ongevallenverzekering van de school komt tussen binnen de kapitaalslimieten als het ongeval gebeurt langs de veiligste en gebruikelijke weg naar huis/school en tijdens de normale duur die ervoor nodig is. Als u bijvoorbeeld vijf minuten van school woont, zal een ongeluk om 20h niet meer meetellen voor een schoolverzekering. Wie zonder de toelating de school verlaat, is niet gedekt.

De aansprakelijkheidsverzekering van de school vergoedt de lichamelijke en materiële schade die iemand heeft geleden door de fout van de verzekerde. Bijvoorbeeld, uw dochter veroorzaakt schade aan een andere leerling op de speelplaats en door haar fout is de bril van een medeleerling gebroken. Deze verzekering dekt weliswaar niet de aansprakelijkheid van de leerlingen tijdens de weg van en naar de school. Stel dat uw kind een ongeval veroorzaakt op de weg naar de school, dan zal uw familiale verzekering tussenkomen als u er één hebt natuurlijk.

Wenst u meer info over de schoolverzekering, aarzel niet om contact te nemen met ons kantoor.